T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE - Hayriye Gök İlkokulu

Çocuklarda Psikolojik Sağlamlığı Geliştirmek

 

Psikolojik sağlamlık... Bu kelimeyi bu yıl çok duydunuz değil mi? Ama gerçekten ne anlama geliyor?

 

Psikolojik sağlamlık hakkında konuştuğumuzda, bir çocuğun hayattaki iniş çıkışlarla başa çıkma ve yaşadığı zorluklardan sonra tekrar eski haline geri dönme yeteneğinden bahsediyoruz. Örneğin yeni bir yere taşınmak, okul değiştirmek, sınava çalışmak veya sevilen birinin ölümüyle başa çıkmak. Psikolojik sağlamlığı arttırmak, çocukların günlük yaşamın bir parçası olan mevcut zorluklarla başa çıkmalarını sağlar. Aynı zamanda yaşamın ilerleyen dönemlerinde, ergenlik ve yetişkinlik döneminde zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olacak temel beceri ve alışkanlıkları geliştirmelerine de yardımcı olur.

 

Peki psikolojik sağlamlık becerisi nereden geliyor? Psikolojik sağlamlık, kısmen doğuştan getirdiğimiz özelliklerimiz (genlerimiz, mizacımız ve kişiliğimiz) ve kısmen de ailemiz ve içinde yaşadığımız toplum tarafından şekillendirilir. Biyolojik yapımız gibi değiştiremeyeceğimiz bazı şeyler olsa da değiştirebileceğimiz birçok şey var.

 

Çocuğumun Psikolojik Sağlamlığını Nasıl Arttırabilirim?

 

·         Çocuklarınızla bire bir zaman geçirin. Çocuklar ailesinin ya da öğretmeninin desteğine sahip olduğunu bildiğinde zor bir durumla karşılaştığında kendilerini güçlü hissederler.

 

·         Çocuğunuzu destekleyin, ancak her küçük sorunu veya hayal kırıklığını çözmeye çalışmayın. Örneğin, çocuğunuz bir doğum günü partisine davet edilmezse veya doğum gününde istediğini alamadıysa, sorunu çözmeye çalışmak yerine nasıl hissettiği hakkında konuşabilirsiniz.

 

·         Çocuğunuzun yaşına uygun bir şekilde problem çözme becerilerini geliştirmesine yardımcı olun. Örneğin, okuldaki bir arkadaşı çocuğunuza kaba bir şey söylerse veya yaparsa bir dahaki sefere nasıl tepki vereceği konusunda onunla fikir alışverişi yapın.

 

·         Çocuğunuzu iyimser olması yönünde teşvik edin. Karamsar düşünceye yol açan duygularını kabul edin ve olumlu düşünmesi için ona yardım edin.

 

·         Çocuğunuzu fiziksel bir aktiviteye yönlendirin. Spor beyni güçlendirir, stres ve sıkıntılara karşı dirençli olmayı sağlar.

 

·         Küçük zorlukların üstesinden gelmek, çocuğunuzun daha büyük aksiliklere karşı direncini artırır. Bu yüzden bazı sorunları onun çözmesine izin verin.

 

·         Psikolojik sağlamlığı öğretmenin en iyi yolu ona model olmaktır. Stresli durumlarla başa çıkarak ona model olun.

 

 

 

Bir hikayeyle bitirelim.                                                                            

 

Bir baba ve kızı dertleşiyormuş. Kız babasına çok sıkıntı çektiğinden sorunlarla baş edemediğinden bahsetmiş. Ünlü bir aşçı olan baba kızını mutfağa götürmüş. Ocağa üç tane eşit büyüklükte kap ve üçüne de eşit miktarda su koymuş. Birinci kaba bir havuç, ikincisine bir yumurta, diğerine de kahve çekirdeği koymuş. Üçünü de 20 dakika pişirmiş. Daha sonra haşlanmış havucu alıp bir tabağa koymuş, pişmiş yumurtayı da ikinci tabağa. Kahveyi de fincana doldurduktan sonra kızına dönerek,

 

"Kızım söyle bakalım ne görüyorsun?" diye sormuş babası.

 

"Kahve, havuç ve yumurta. Bunları bana niçin gösteriyorsun?" diye cevaplamış kız.

 

Babası:

 

"Gördüklerinin hepsi aynı sıcaklıkta, aynı ısıda pişti. Havuç ilk başta sertti, güçlüydü ama kaynatılınca yumuşadı, güçsüzleşti. Yumurta çok kırılgandı ama kaynatılınca içi sertleşti hatta katılaştı. Çekirdekler de sertti fakat kaynatılınca ne oldu? Suyu eşsiz tatta bir kahveye çevirdi. Şimdi söyle bakalım kızım sen hangisisin? Yaşadığın zorluklar karşısında havuç gibi yumuşayıp ezilecek misin? Yumurta gibi kalbini mi katılaştıracaksın? Yoksa kahve çekirdekleri gibi başına gelen her olayın seni olgunlaştırmasına ve hayatına ayrı bir tat katmasına izin mi vereceksin?"

 

Çocuklarımızın zorluklar karşısında yılmaması dileğiyle...

 

HAYRİYE GÖK İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.10.2021 - Güncelleme: 22.10.2021 13:59 - Görüntülenme: 471
  Beğen | 23  kişi beğendi